Klubnyheder
W1siziisijiwmtkvmdevmtcvmndiem9ibxlnef9uexriyw5uzxj3zwjzag9wlnbuzyjdxq?sha=2bfb4384996a0ab7

Vellykket Fodboldfilmfestival

28. november 2016, 17.15

Lørdag d. 19. november sluttede den første udgave af Shoot! Copenhagen Football Festival af med et heldags film- og debatmaraton i Prismen på Amager.

Dagen bød på hele 22 film og en lang række talks, der sparkede gang i fodbolddebatten.

Her blev det blandt andet diskuteret, hvorvidt fodbold bør være en solidarisk sport og om fodbold faktisk kan forandre lokale samfundsforhold.

Solidarisk fodboldkultur

En af dagens første film var ”Fotbollens sista proletärer” – en dokumentar om arbejderfodboldholdet IFK Göteborg, der overraskede alle, da de vandt UEFA-Cuppen i 1982.

Den efterfølgende debat blev ledt an af sports- og kulturjournalist Magnus Sjöholm fra Sverige. Her blev det diskuteret, hvorvidt det er godt eller skidt, at firmaer ikke må investere i svenske fodboldklubber.

Reglen holder de svenske klubber på et lavere professionelt niveau end andre klubber, men skaber til gengæld en mere solidarisk fodboldkultur.

Når fodbold forandrer noget, men ikke nok

Fodboldsportens solidariske ansvar var et gennemgående tema for dagens debatter. Også i forbindelse med dokumentaren ”Democracy in Black and White”, der handler om Corinthian Democracy – en bevægelse og et fodboldhold i Brasilien, der i 1980’erne var med til at fremme det brasilianske demokrati.

Efter filmen fortalte Christian Kaarsberg, historiker, forfatter og halvt brasilianer, hvordan Corinthian Democracy påvirkede det brasilianske samfund positivt, men desværre ikke forandrede det for stedse. I dag er landet stadig plaget af korruption og konservative magtstrukturer.

Fodbold som nationalt samlingspunkt

At fodbold kan skabe vedvarende forandringer, blev dog slået fast i forbindelse med filmen ”Das wunder von Bern”, der blandt andet handler om Tysklands sejr ved VM i 1954.

Filmen blev introduceret af prorektor fra Københavns Universitet Lykke Friis og Jan Tilman Schwab, der er fodboldforfatter og medvirkende i den tyske fodboldfilmfestival 11 mm.

Jan Tilman Schwab, der bar en tysk landsholdetrøje fra 1955, fortalte, hvordan Tysklands sejr var begyndelsen på en ny national selvfølelse samt en forbedring af Tysklands internationale forhold.

Udviklingen, der startede her, kulminerede i 2006, hvor tyske landsholdsfans for første gang i mange år turde svaje det tyske flag.

En hyldest til den positive historie

I Tyskland banede fodbold vej for en ny national selvfølelse efter 2. Verdenskrig. I Spanien blev fodbold netop det fællesskab catalonierne havde brug for efter diktatoren Francos mangeårige undertrykkelse.

Det fremgår af filmen ”L’últim Partit”, der handler om Johan Cruyff, der styrkede det catalonske sammenhold efter sit skift til FC Barcelona lige omkring Francos fald.

Det blev debatteret efter visningen, hvorfor filmen ikke er mere kritisk overfor Cruyff, der udover at være en forkæmper for catalonierne, også var en kontroversiel person.

Instruktøren Jordi Marcos fortalte i den forbindelse, at målet aldrig var at granske Cruyff som person, men at hylde den positive indvirkning han har haft på det catalonske samfund.

Shoot! 2017

Shoot! Film Maraton var grand finale på Shoot! Copenhagen Football Festival der løb fra d. 16-19.november.

De 22 film, der under festivalen er blevet vist, er udvalgt ud fra de tre temaer, festivalen har sat fokus på: Mere end en klub, Idoldyrkelse og rollemodeller samt Køn og seksualitet.

I år er første gang Shoot! finder sted, men i 2017 vender festivalen stærkt tilbage med spot på nye temaer, men med samme vision: At sætte fodbold til debat.

W1siziisijiwmjevmdivmdkvnzbjbtf5ztrpdl9za3lzy3jhymvyymfubmvyc3bvbnnvcjeucg5nil1d?sha=68b2c0c2de381f5b